Aandoeningen

Slide 1 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Klik Hier
Slide 2 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Klik Hier
Slide 3 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Klik Hier
Vorige slide
Volgende slide

Wat is een beperking?

Een beperking verwijst naar een verminderd vermogen om fysiek, mentaal of intellectueel te functioneren. Beperkingen kunnen verschillende niveaus van ernst hebben en kunnen het leven in verschillende mate beïnvloeden. Sommige mensen worden met een beperking geboren, anderen krijgen ze bijvoorbeeld als gevolg van een ziekte of een ongeluk. Ze kunnen alleen gedurende een periode aanwezig zijn of levenslang. Ongeacht de achtergrond van de beperking heeft iedereen recht op een onafhankelijk leven met interactie met de wereld om hen heen. Abilia wil voorwaarden scheppen voor mensen met speciale behoeften, en we geloven dat iedereen dezelfde mogelijkheden moet hebben, ongeacht zijn of haar capaciteiten. We weten uit onderzoeksresultaten dat onze hulpmiddelen mensen in hun dagelijks leven ondersteunen. Hier kunt u lezen over verschillende soorten beperkingen en hoe we u kunnen helpen.

 

Wat is een cognitieve beperking?

Cognitie is een psychologische term die verwijst naar processen in de hersenen die functies regelen die ons helpen informatie te begrijpen, op te slaan en te gebruiken. Deze functies omvatten geheugen, leren, aandacht, impulscontrole en verbeeldingskracht. Als je een cognitieve beperking hebt, betekent dit dat de signalen naar de hersenen eerder worden geblokkeerd in plaats van gecoördineerd. U heeft misschien moeite met sociale relaties, leren, concentratie, tijdsbegrip of schrijven en tellen. Het dagelijkse leven kan verwarrend zijn en het kan moeilijk zijn om er grip op te krijgen. Dit kan vervolgens leiden tot angst en vaak ook tot depressie.

Wat is een communicatieve beperking?

Communicatieve beperkingen kunnen op veel verschillende manieren naar voren komen en kunnen afhankelijk zijn van veranderende omstandigheden. Sommige mensen worden geboren met problemen die ervoor zorgen dat hun spraak zich niet op natuurlijke wijze ontwikkelt. Het kan zijn dat u moeite heeft met sociale interactie en het uiten van uw gevoelens en behoeften op een manier die andere mensen begrijpen. Sommige mensen worden beïnvloed door iets in het leven waardoor ze hun spraakvermogen verliezen. Een ziekte of een ongeluk kan leiden tot gedeeltelijk of volledig verlies van spraak. Misschien werkt de stem, maar is deze erg zwak en nauwelijks hoorbaar.

Welke beperking u ook hebt, de meesten van ons kunnen communicatie als vanzelfsprekend beschouwen, en het vermogen om te communiceren is belangrijk. Het gaat erom behoeften tot uitdrukking te kunnen brengen, onafhankelijkheid en persoonlijkheid te behouden, een gesprek te kunnen voeren en het initiatief te nemen.

Andere beperkingen

Het is heel gebruikelijk dat mensen last hebben van verschillende beperkingen, groot en klein. U kunt bijvoorbeeld een gestoorde mobiliteit hebben waardoor het voor u moeilijk wordt om bepaalde delen van uw lichaam te bewegen, wat op zijn beurt van invloed kan zijn op cognitie, perceptie, communicatie, het vermogen om te bewegen en grove en fijne motoriek. Veel diagnoses zijn aangeboren, of ze kunnen het gevolg zijn van letsel of ziekte.
Als u een beperking heeft, heeft u misschien moeite om het hoofd te bieden aan het dagelijks leven, en bent u misschien afhankelijk van degenen om u heen of ondersteuning. Afhankelijk van het niveau van uw beperking kunt u dagelijks voor uitdagingen komen te staan, zoals door deuren gaan, verlichting aan- en uitzetten, de tv aanzetten of gewoon bellen. Misschien heeft u een aandoening waardoor u zich onzeker voelt omdat u op elk moment een toeval kunt hebben, of misschien vergeet u waar u bent en waarom u daar bent. Soms zijn de mensen die het dichtst bij u staan ook mogelijk angstig voor u en willen ze het onmiddellijk weten als er iets gebeurt.

Lees meer over de verschillende aandoeningen door op de onderstaande links te klikken:

ADHD
Autisme
Beroerte
Dementie
Hersenverlamming
Leerproblemen
Lichamelijke beperking

Scroll naar boven