Hersenverlamming

Als u hersenverlamming ofwel Cerebrale Parese (CP)heeft, wordt uw vermogen om te bewegen beïnvloed. CP is het resultaat van een hersenletsel ergens vóór de leeftijd van twee, hetzij vóór of tijdens de geboorte, of later. De symptomen veroorzaakt door CP blijven voor het leven, hoewel ze na verloop van tijd kunnen verminderen als gevolg van een behandeling of oefening en naarmate u groeit en ontwikkelt.
 
Hoe kan het zijn om met hersenverlamming te leven?
  • U kunt moeite hebben met het coördineren van uw spieren, wat uw spraak en bewegingen beïnvloedt.
  • Het kan zijn dat u moeite hebt uw wensen en behoeften te uiten, coherente zinnen te schrijven en samen te stellen.
  • Mogelijk hebt u sociale problemen in verband met communicatieproblemen.
  • U kunt gemakkelijk moe worden van communiceren, vooral als U te veel vragen krijgt.
  • U kunt een lage uithoudingsdrempel hebben en uw medicatie kan u slaperig maken.
  • U hebt misschien hulp nodig bij verschillende soorten dagelijkse en leuke activiteiten.

Het hebben van cerebrale parese betekent dat een of meer spieren niet echt werken zoals zou moeten. Dit kan alles zijn, van nauwelijks merkbare problemen tot grote bewegingsproblemen. Het is zeer zeldzaam dat cerebrale parese erfelijk is. Veel volwassenen met hersenverlamming hebben een leven dat net als ieder ander is, met opleiding, werk en gezinsleven.

Hoe ernstiger uw cerebrale parese, hoe meer functionele beperkingen u ook zult hebben. Maar als u een goede behandeling, oefening en andere vormen van ondersteuning krijgt, hoeft dit geen obstakel in uw leven te zijn. Sommige mensen hebben helemaal geen hulpmiddelen nodig, terwijl anderen veel nodig hebben, en anderen kunnen bijvoorbeeld korte afstanden lopen, maar gebruiken een rolstoel voor langere afstanden.


Hoe kunnen we u helpen

Bij QuoVadis hebben we een breed scala aan verschillende hulpmiddelen die het dagelijks leven voor u gemakkelijker kunnen maken als u een hersenverlamming heeft. We hebben bijvoorbeeld hulpmiddelen die u kunnen helpen met communicatie. Als u kunt schrijven maar niet kunt spreken, profiteert u misschien van een tekst-naar-spraak-machine (Lightwriter) of een aanwijsapparaat met symbolen om u te helpen bij sociale situaties betrokken te zijn. De juiste communicatie-ondersteuning kan u helpen een beter dagelijks leven te leiden. Het kan u helpen om uzelf te uiten en meer zelf aan te pakken, wat u op zijn beurt zal helpen om minder afhankelijk van anderen te zijn. Om onafhankelijk te zijn in uw eigen huis, hebben we hulpmiddelen voor het openen en sluiten van deuren, het bedienen van tv’s en muzieksystemen, het in- en uitschakelen van lichten, enz.

We passen onze producten individueel aan op basis van uw specifieke behoeften – of u nu communicatieproblemen, cognitieve functionele beperkingen of beperkte mobiliteit heeft. Onze hulpmiddelen kunnen u bijvoorbeeld ondersteunen bij het communiceren en deelnemen aan sociale situaties. Ze doen dit door u te helpen uzelf eenvoudig en op een manier uit te drukken die geschikt is voor u.

 

Handige producten

Lightwriter

Scroll naar boven