Leerproblemen

Een leerstoornis wordt ook wel verstandelijke handicap, ontwikkelingsstoornis of cognitieve handicap genoemd, en het betekent dat je moeite hebt bepaalde dingen te begrijpen en te leren. Een leerstoornis heeft invloed op je hele leven, maar goede routines en hulpmiddelen kunnen het dagelijks leven gemakkelijker maken. Een leerstoornis kan het gevolg zijn van veel verschillende oorzaken. Het is heel gebruikelijk om naast een leerstoornis andere diagnoses te stellen. Het kan epilepsie, hersenverlamming, autisme of andere handicaps zoals een verminderd gezichtsvermogen zijn. Het is kan ook zijn dat je hartproblemen, depressie, slaapstoornissen, eetstoornissen of obesitas hebt.

 

Hoe kan het zijn om te leven met een leerstoornis?
  • Je hebt misschien moeite om te weten wanneer dingen moeten worden gedaan en in welke volgorde, dus het is gemakkelijk om passief te worden.
  • Het is gemakkelijk om belangrijke delen van wat je hoort te missen, omdat je door iets anders bent afgeleid.
  • Je vergeet vaak dingen die gaan gebeuren of al zijn gebeurd.
  • Je hebt misschien moeite met het beheren van geld en het begrijpen van abstracte dingen.
  • Je kunt soms ‘wegrennen’.
Er zijn verschillende niveaus van leerstoornissen:

Een milde leerstoornis betekent dat je de meeste dingen zelf aankan, maar toch hulp nodig hebt met een aantal praktische dingen zoals het beheren van je financiën en tijd.

Met een matige leerstoornis kun je meestal praten en begrijpen wat er in het dagelijks leven speelt. Je hebt ondersteuning nodig van mensen die ervoor zorgen dat alles in orde is en helpen met b.v. eten, kleding, tijden en financiën.

Als je een ernstige leerstoornis hebt, kunt je niet praten, maar in plaats daarvan uitdrukken hoe je je voelt en wat je wilt met je lichaam, je stem en gezichtsuitdrukkingen. Je hebt hulp nodig van mensen die je kennen om begrepen te worden.

Het hebben van een leerstoornis betekent worstelen met abstract denken, met andere woorden het vermogen om mentale berekeningen uit te voeren en consequenties te overwegen. Het duurt langer om verschillende dingen te leren en te begrijpen. Je hebt echter dezelfde behoefte aan veiligheid en liefde als iemand anders, maar je zou je gevoelens op een andere manier kunnen uiten. Beweging en de kans om nieuwe ervaringen op te doen, betekenen dat mensen met ontwikkelingsstoornissen kunnen verbeteren wat ze kunnen, evenals hun vermogen om betrokken te zijn bij verschillende gebieden.

Hoe kunnen we je helpen?

Een leerstoornis is geen lichamelijke of geestelijke ziekte. Er is geen remedie, maar het is mogelijk om functionele handicap te compenseren door middel van goede routines en verschillende hulpmiddelen.

Wij bij QuoVadis kunnen je helpen wanneer je het gevoel hebt dat je geen controle meer hebt over wat er in je omgeving gebeurt. We hebben een breed scala aan verschillende digitale kalenders die u in uw dagelijks leven kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld door een algemeen beeld van uw dag te krijgen en hoe het is gestructureerd, duidelijke instructies te volgen om dingen zelf te kunnen doen, herinnerd worden aan dingen die gedaan moeten worden, ondersteuning krijgen met geldbeheer, tijdsbesef en theoretische concepten.

Je kunt je zelfverzekerd voelen, zelfs als je niet thuis bent, omdat je je agenda overal mee naartoe kunt nemen. Er zijn ingebouwde functies zoals noodbeheer. Dit betekent dat je snel op een knop kunt drukken als je je bang voelt of plotseling ziek wordt, en je krijgt onmiddellijk hulp bij wat je moet doen en met wie je contact moet opnemen. Je kunt ook zelf controleren hoe het met je gaat en je stressniveau controleren met behulp van verschillende vragenlijsten die je zelf samenstelt om aan je eigen behoeften te voldoen.

Onze hulpmiddelen zijn ook een grote hulp voor de mensen om je heen, omdat ze kunnen worden geïnformeerd over hoe het met je gaat, wat je doet en of je probeert weg te lopen – allemaal zonder dat ze in de buurt hoeven te zijn.

Handige producten

Memo Timer

MEMO Dayboard

HandiCalendar

Emfit epilepsie alarm

Scroll naar boven