Autisme

Als je autisme hebt, interpreteer je dingen die gebeuren anders dan andere mensen. Het kan zijn dat je moeite hebt om veel informatie op te nemen, met anderen te communiceren en te socialiseren. Misschien heb je speciale interesses en herhaal je bepaalde soorten gedrag. Dit zou bijvoorbeeld kunnen zijn om dingen op een bepaalde, specifieke en herhaalde manier te doen, ook wel rituelen genoemd. Het moeten afwijken van je routines en rituelen kan leiden tot plotselinge afleveringen van woede en wanhoop.

 

De diagnose wordt meestal gesteld in de kindertijd, maar soms worden ook volwassenen gediagnosticeerd na een onderzoek. Autisme presenteert zich op verschillende manieren bij verschillende mensen. Een veel voorkomende vorm van autisme wordt het syndroom van Asperger genoemd. Meer ernstige vormen van autisme gaan vaak gepaard met een ontwikkelingsstoornis en soms epilepsie.

Hoe kan het dagelijkse leven met autisme zijn?
  • Je communicatie met anderen kan beperkt zijn.
  • Je hebt misschien moeite om zelfstandig activiteiten uit te voeren.
  • Je hebt misschien een speciale interesse maar geen interesse in je omgeving.
  • Je bent mogelijk afhankelijk van je ouders, verzorgers of ondersteuners.
  • Je hebt misschien moeite om sociale interactie te begrijpen.
  • Je kunt moeite hebben om met verandering om te gaan, en dit kan je bang, boos of angstig maken.

Het is gebruikelijk dat kinderen met autisme laat leren praten of helemaal niet. Maar liefst de helft van alle kinderen met autisme leert praten en er is een grote variatie tussen degenen die dat wel doen. Sommigen kunnen spontaan praten en zichzelf goed uitdrukken, terwijl ze nog steeds moeite hebben de diepere betekenis van taal te begrijpen en te interpreteren. Problemen met het begrijpen van humor, ironie en de betekenis van symbolen komen ook vaak voor.

Mensen met autisme hebben vaak moeite om gesprekken met anderen aan te gaan en te onderhouden. Ze kunnen ook problemen hebben met het interpreteren van gezichtsuitdrukkingen, uiterlijk, gebaren en toon in communicatie met andere mensen. Bij autisme is het gebruikelijk om de voorkeur te geven aan een dag met routine en structuur en moeite te hebben met verandering. Dit kan zijn omdat mensen met autisme moeite hebben om verschillende alternatieven voor te stellen en wat er zal gebeuren, zodat ze bang en angstig worden.


Hulpmiddelen van QuoVadis kunnen je dagelijks leven gemakkelijker maken

Als je autisme hebt, kan het erg handig zijn om een duidelijk beeld van je dag te krijgen. Dit helpt meer controle over je dag te krijgen en er een beter gevoel voor te krijgen, en ook om een idee te krijgen van hoe dingen in elkaar passen. Door je dag te plannen en te structureren, kun je dingen gemakkelijker maken, zowel voor jezelf als voor de mensen om je heen. Als je weet wat je gaat doen en wanneer, ben je minder afhankelijk van anderen. Het geeft je meer controle over je eigen leven. We hebben verschillende soorten kalenders, zowel thuis als op je mobiel. Sommige mensen vinden het handig om foto’s te hebben van wat er overdag gebeurt of om hulp te krijgen bij ochtendroutines, enz.

Je hebt misschien hulp nodig om jezelf uit te drukken en jezelf verstaanbaar te maken. Bij QuoVadis hebben we een breed scala aan verschillende hulpmiddelen die je kunnen helpen jezelf verstaanbaar te maken en met anderen te communiceren als onderdeel van je dagelijkse routine. Dit kan betekenen dat je communiceert met afbeeldingen en symbolen wanneer je de juiste woorden niet kunt vinden. Als je hulp krijgt bij dingen die je moeilijk vindt, kun je meer verantwoordelijkheid voor jezelf nemen en kun je je capaciteiten beter benutten.


Handige producten

 

Memo Timer

MEMO Dayboard

HandiCalendar

 

Scroll naar boven