Dementie

Als u dementie hebt, betekent dit dat u problemen hebt om dingen te onthouden, uw familie en vrienden zeggen vaak dat u zichzelf herhaalt en dat u misschien moeite hebt om te onthouden wat u aan het doen was of waar u naartoe ging. Soms, wanneer u met andere mensen bent, hebt u moeite om bij te houden wat er wordt gezegd en begrijpt u niet echt waar ze het over hebben. Mogelijk moet u dementieonderzoek ondergaan en als u ziek bent, is er veel ondersteuning beschikbaar.

 

Het meest voorkomende type dementie is de ziekte van Alzheimer, waarbij de zenuwcellen atrofiëren in een of meer hersengebieden. Andere veel voorkomende vormen van dementie zijn vasculaire dementie en frontotemporale dementie. Vasculaire dementie wordt veroorzaakt door verstoring van de bloedtoevoer naar de hersenen, zodat delen van de hersenen niet voldoende voeding en zuurstof krijgen. Frontotemporale dementie omvat atrofie van de zenuwcellen in het voorste deel van de hersenen, de frontale kwab en het voorste deel van de temporale kwab. Als gevolg hiervan werken de acties en gedachten die van daaruit worden bestuurd niet zoals voorheen.

Hoe kan het dagelijkse leven met dementie eruitzien?
  • U kunt vaak in de war raken en soms kunt u midden in de nacht uitgaan.
  • U kunt activiteiten, evenementen en andere belangrijke dingen vergeten.
  • U vergeet misschien wie in uw familie is en schaamt zich hiervoor.
  • U durft misschien niet uit te gaan omdat u bang bent om te vallen of niet in staat bent om de weg terug naar huis te vinden.
  • U hebt misschien moeite met stappen, drempels en andere obstakels.
  • Uw handen kunnen trillen en u maakt vaak fouten bij het bedienen van afstandsbedieningen en knoppen.

Vroege symptomen van de ziekte van Alzheimer hebben meestal problemen met uw geheugen en een veranderd gevoel voor tijd. Andere symptomen kunnen zijn: moeite hebben met praten en zich angstig, depressief voelen en geen opstaan hebben. Het is gebruikelijk om u bewust te zijn van uw eigen moeilijkheden en dus trek u zich terug in uzelf en vermijd u contact met anderen. Andere vroege symptomen hebben problemen met het volgen van tv-programma’s of het begrijpen van contexten bij het lezen van kranten. U kunt moeite hebben om alleen te zijn, zelfs voor vrij korte periodes. Dit kan te wijten zijn aan het onvermogen om te beoordelen hoe lang iemand bij u in de buurt is geweest. Het is gebruikelijk dat onze herinneringen slechter worden naarmate we ouder worden, en het kan moeilijk zijn om te zeggen of u net vergeetachtig bent geworden of dat u de ziekte van Alzheimer heeft ontwikkeld. Het is zeer zeldzaam voor mensen jonger dan 50 om de ziekte van Alzheimer te krijgen.

Als u lijdt aan dementie, kunt u vaak moeite hebben met het uitvoeren van praktische taken, zoals het betalen van rekeningen, het plannen van uw wekelijkse boodschappen, koken of alleen reizen. Het kan zelfs een uitdaging voor u zijn om uw weg te vinden. Dag en nacht raken in de war en u kunt moeite hebben om u op één ding tegelijk te concentreren. Na verloop van tijd hebt u misschien meer moeite met schoonhouden, douchen en wassen. Soms worden sommige mensen zelfs agressief en achterdochtig.
De meeste mensen met de ziekte van Alzheimer kunnen in hun eigen huis worden verzorgd. Er is geen herstel van de ziekte, maar er zijn medicijnen beschikbaar die de symptomen gedeeltelijk verminderen. Sommige mensen zijn zich misschien bewust van duidelijke verbeteringen, bijvoorbeeld in hun concentratievermogen, in hun geheugen of in hun verbale vermogen. Deze medicijnen kunnen de verschillende hersencentra vaak langer laten werken dan zonder behandeling het geval zou zijn.

Hoe kunnen we u helpen?

Wij bij QuoVadis kunnen u helpen wanneer u het gevoel hebt dat u geen controle meer hebt over wat er in uw omgeving gebeurt. We hebben een breed scala aan verschillende hulpmiddelen op het gebied van cognitie die u kunnen helpen beter om te gaan met uw dagelijkse leven. Een kalender op uw nachtkastje kan u bijvoorbeeld helpen herinneren welke dag het is en of het dag of nacht is. Een digitale wandkalender kan u helpen belangrijke activiteiten en evenementen te onthouden, zowel groot als klein. Dit geeft u een duidelijk idee van wat er die dag gebeurt en geeft u herinneringen aan wie er komt, geplande doktersafspraken, herinneringen om uw medicijn in te nemen, enz. Het zal u ook gemakkelijker maken om contact te houden met mensen die dicht bij u. Met de Handi-activiteitenkalender kunt u uw kalender ook overal mee naartoe nemen.

QuoVadis kan u ook eenvoudige afstandsbedieningen aanbieden die kunnen worden aangepast aan uw specifieke behoeften. Al onze bedieningselementen hebben grote en duidelijke knoppen, waardoor u gemakkelijker op de juiste knop kunt drukken. Bij veel van onze bedieningselementen kunt u eenvoudig kiezen welke afbeeldingen en symbolen u op de knoppen wilt hebben, zodat u ook gemakkelijker kunt onthouden welke knop bij welke knop hoort.

We hebben ook hulpmiddelen voor het verbeteren van uw veiligheid thuis. We hebben bijvoorbeeld een timer voor de kachel om brand te voorkomen, of verschillende soorten alarmen die worden geactiveerd als u besluit om midden in de nacht een wandeling te maken.

Handige producten

Memo Timer

MEMO Dayboard

HandiCalendar

Scroll naar boven