Beroerte

Wanneer u een beroerte heeft, stoppen verschillende functies in uw lichaam plotseling met werken zoals ze zouden moeten. De symptomen die u krijgt, zijn afhankelijk van welk deel van uw hersenen beschadigd zijn. U kunt schade hebben aan zowel de linker- als rechterkant van je hersenen, en je kunt neglect hebben, wat betekent dat u aan een kant van uw lichaam dingen moeilijk kunt waarnemen. Afasie (problemen met praten) en schade aan de kleine hersenen en de hersenstam zijn ook veel voorkomende effecten.

Hoe kan het dagelijkse leven na herstel van een beroerte zijn?
  • U kunt gevoelloosheid of verlamming van het gezicht, armen en benen hebben, meestal aan één kant van uw lichaam.
  • U kunt moeite hebben met praten, lezen, schrijven, tellen of moeite met begrijpen.
  • U kunt vaak in de war raken.
  • U kunt visuele stoornissen in één of beide ogen hebben.
  • U wordt vaak duizelig en krijgt duizelingen.
  • Uw evenwicht kan slechter zijn en u kunt moeite hebben met lopen.
  • U kunt soms ernstige hoofdpijn hebben zonder duidelijke oorzaak.

Beroerte is een verzamelnaam voor hersenletsel veroorzaakt door een bloedstolsel of een bloeding in de hersenen. Een beroerte veroorzaakt zuurstofgebrek in de hersenen, wat op zijn beurt een plotseling verlies van verschillende functies veroorzaakt, zoals spraak, beweging, gevoel en gezichtsvermogen. Het kan levensbedreigend zijn, dus onmiddellijke ziekenhuiszorg is vereist. De symptomen van een beroerte zijn afhankelijk van welk deel van de hersenen wordt beïnvloed, hoewel gevoelloosheid en verlamming van het gezicht, armen en benen gebruikelijk is, meestal aan één kant van het lichaam. U kunt ook in de war raken, moeite hebben met spreken en verstaan, visuele stoornissen krijgen in één of beide ogen, duizelig worden en duizeligheid krijgen. Symptomen kunnen ook een verslechterd evenwicht en moeite met lopen zijn, evenals ernstige hoofdpijn zonder duidelijke oorzaak.
De meeste slachtoffers van een beroerte zijn ouder dan 65 jaar, maar het is ook mogelijk om eerder in het leven een beroerte te krijgen. U loopt een groter risico op een beroerte als u bijvoorbeeld hoge bloeddruk, atriumfibrilleren, hoge cholesterol of diabetes heeft of als u rookt.

Wat kunnen we doen om u te helpen?

Zelfs als u een beroerte heeft gehad, is het natuurlijk belangrijk dat u uw behoeften en wensen kunt uiten en zo uw onafhankelijkheid als individu kunt behouden. Als u problemen ondervindt bij het communiceren, hebben wij bij QuoVadis veel verschillende communicatiehulpmiddelen. We hebben bijvoorbeeld communicatiehulpmiddelen op basis van spraaksynthese voor mensen die helemaal niet kunnen praten, stemversterkers voor mensen met een zwakke spraak en nog veel meer. Onze hulpmiddelen kunnen u helpen zich net zo betrokken te voelen als voorheen en contact te houden met de wereld om u heen.

Handige producten

 

Lightwriter

GEWA connect

Scroll naar boven